داشتن پول همیشه احساس خوبی می‌دهد، از قدیم یک مثلی بوده است که می‌گوید «طرف چپش پره!»، منظور از این جمله پشتگرمی به چیزی است که در کسب و کارها و مسائل اقتصادی بیشتر به معنی توانایی مالی است. در علوم اقتصادی و مالی اصطلاحی به نام «جریان نقدینگی» وجود دارد که چیزی شبیه آنچه در بالا گفتیم است. جریان نقدینگی که در زبان انگلیسی به آن cash flow گفته می‌شود یکی از موضوعات مهم برای هر کسب و کاری است و اگر برآورد کاملی درباره جریان نقدینگی یا کش فلو نداشته باشیم کسب و کار سودده ما را با مشکلات بزرگی روبرو خواهد کرد.

 

تعریف جریان نقدینگی

به ورود و خرج نقدینگی در هر کسب و کاری اعم از کارهای تجاری، کارهای صنعتی و غیره که در یک مدت زمان محدود محاسبه می‌شود جریان نقدینگی گفته می‌شود. اگر کسب و کارها توانایی مدیریت جریان نقدینگی خود را نداشته باشند، بعد از مدتی باید به فکر جمع کردن شرکت یا سازمان خود باشند! یکی از دلایل عمده شکست شرکت‌ها به ویژه استارت آپ ها عدم توانمندی آن‌ها در مدیریت جریان نقدینگی پروژه است؛ درست برعکس این قضیه یعنی برآورد جریان نقدینگی منجر به رشد و توسعه کسب و کارها خواهد شد.

 

 

جریان نقدینگی چیست؟

در پاسخ به این سوال که جریان نقدینگی چیست؟ می‌گوییم هر مقدار پلو نقد و غیرنقدی که وارد کسب و کار شما شده یا از آن خارج می‌شود را جریان نقدینگی می‌گویند. در این میان دو موضوع در جریان نقدینگی مطرح می‌شود که عبارتند از:

جریان نقدینگی مثبت

هر مقدار نسبت ورود پول نقد و غیر نقدی در کسب و کار شما بیشتر از خروج آن باشد به آن جریان نقدینگی مثبت می‌گویند.

جریان نقدینگی منفی

هر مقدار نسبت ورود پول نقد و غیر نقدی در کسب و کار شما کمتر از خروج آن باشد به آن جریان نقدینگی منفی می‌گویند.

 

دوره زمانی جریان نقدینگی چقدر است؟

معمولا دوره محاسبه جریان نقدینگی کوتاه مدت است، این میزان برای شرکت‌ها، سازمان‌ها، استارت آپ‌ها، اداره‌ها، کسب و کارهای کوچک و غیره متفاوت است اما به طور کلی مدت زمان محاسبه جریان نقدینگی بین یک هفته تا یک ماه است. در پایان این دوره باید به تحلیل جریان نقدینگی بپردازید. اگر میزان پول ورودی کسب و کار شما در پایان این دوره بیشتر از میزان خروج آن باشد جریان نقدینگی شما مثبت بوده در غیر این صورت جریان نقدینگی منفی خواهد بود.

 

چه زمانی دچار مشکل در جریان نقدینگی می‌شویم؟

زمانی که شما به پول نقد یا نقدینگی نیاز داشته باشید اما به هر دلیلی فاقد آن باشید به مشکلی در جریان نقدینگی برخورد کرده‌اید. مثلا فرض کنید پایان هر ماه سررسید بدهی‌های شما است و باید بدهی‌های شرکت را پرداخت کنید؛ بااین حال خبری از پول در حساب شرکت نیست! در اینجا مشکلی برای جریان نقدینگی شما به وجود آمده است و شرکت‌هایی که مدیریت جریان نقدینگی خوبی نداشته باشند معمولا در این زمان‌ها با مشکلات عدیده‌ای مواجه خواهند شد.

 

اهمیت مدیریت جریان نقدینگی و تاثیرات آن بر بهبود و رشد کسب و کار

پیش بینی جریان نقدینگی بسیار بسیار مهم است، چراکه ماندگاری تمام کسب و کارها به همین عامل بستگی دارد، ممکن است شرکت شما سودده باشد اما جریان نقدینگی در آن روی روال عادی نباشد، مثلا خریداران به درستی بدهی‌های خود به شرکت شما را واریز نمی‌کنند، به عنوان مثال امروزه یکی از معضلات اکثر داروخانه‌ها، عدم پرداخت بدهی‌های آن‌ها از سوی بیمه‌ها است. در حقیقت داروخانه‌ها فروش خوبی از  روی نسخه‌ها دارند؛ اما بیشتر آن‌ها به علت تعویق در دریافت بدهی‌های خود مشکلاتی مثل جریان نقدینگی دارند.

 

فواید مدیریت جریان نقدینگی

در زیر می‌توان برخی از مزایا و فواید مدیریت جریان نقدینگی یا کش فلو را با هم مرور کنیم:

  • موجب کسب اعتبار می‌شود

کسب اعتبار دقیقا همان قضیه «چپش پره!» است؛ شرکت‌هایی که جریان نقدینگی مثبتی دارند، اعتبار بیشتری دارند و حتی در مواقعی بحرانی دچار مشکلاتی که دیگران مبتلا به آن می‌شوند، نمی‌شوند.

  • کاستی‌های را پیش بینی و حل می‌کند

احتمالا در هر کسب و کاری پیش بینی درباره اینکه چه زمان‌هایی ممکن است دچار کمبود شوند وجود دارد، در این مواقع اگر جریان نقدینگی مثبت باشد، کمبودها و کاستی‌ها جبران خواهد شد.

  • بر استرس‌های کاری شما غلبه می‌کند

اگر جریان نقدینگی شما خوب باشد و مدیریت کاملی روی آن داشته باشید، با شنیدن واژه بدهی دچار استرس نمی‌شوید چراکه توان بازپرداخت آن را دارید اما اگر اینگونه نباشد چه اتفاقی می‌افتد؟!

 اگر نیاز به مشاوره جریان نقدینگی دارید و می‌خواهید سروسامانی به مدیریت جریان نقدینگی خود بدهید، می‌توانید از مشاوره کسب و کار باقرپور استفاده کنید تا تجربه غلبه بر استرس‌های ناشی از این موضوع را تجربه کنید.