بیایید با این سوال شروع کنیم که چرا مدیریت مالی مهم است؟ اگر هدف از یک کسب و کار سود باشد مدیریت مالی پیشرفته دقیقا در پی رسیدن به همین هدف است. در حقیقت مدیریت مالی میخواهد نقدینگی کار شما را کنترل کند، سودآوری شرکت شما را افزایش دهد، روش صحیح از بودجه را آموزش دهد، ارزش مالی سازمان شما را بالا ببرد، پس اندازهای شرکت شما را افزایش دهد و دهها کار دیگر که در نهایت کسب و کار شما را به نقطه ایدهآلی از نظر مالی برساند. مدیریت مالی درباره نقدینگی شرکت شما، سود و زیان شرکت شما و مواردی از این قبیل دست به تحلیل زده و پیامدهای هر حرکت مالی شما را برآورد میکند؛ در حقیقت میتوان گفت مدیریت مالی یک پلن مالی برای شما طراحی میکند؛ چیزی که همه کسب و کارها به آن نیازمندند.
مدیریت مالی چیست و چه اهدافی را دنبال میکند؟
مدیریت مالی ارشد به معنی استفاده درست از اصول و معیارهای اقتصادی برای حل کردن مسائل مالی است. کنترل منابع مالی، تهیه منابع مالی و تخصیص منابع مالی از جمله کارهایی است که مدیریت مالی به انجام آن میپردازد. اگر این مبنا را در نظر بگیریم میتوان اهدافی از قبیل مواردی که در زیر میآید را برای این کار در نظر گرفت:
- ایجاد توازن بین سرمایه سهامداران و بدهیهای سازمان از طریق برنامه ریزی صحیح سرمایهای.
- افزایش امنیت در سرمایه گذاریهای شرکت از طریق مشارکت در پروژههایی که کمترین بودجه، کمترین ریسک و بیشترین سود را دارند.
- بهینه سازی منابع مالی از طریق اختصاص بودجه مناسب برای هر واحد.
- تخصیص بودجه مورد نیاز برای واحدهای اقتصادی.
- برنامه ریزی برای بازگشت سود به سهامداران.
وظایفی که مدیریت مالی به عهده دارد
- نظارت دقیق مالی: به این معنا که یک مدیر مالی باید با استفاده از برنامه ریزی دقیق، تمامی امورات مالی شرکت را تحت کنترل و نظارت داشته باشد. برای این کار روشهایی مانند کنترل سود و هزینه، تحلیل نسبت و مواردی از این قبیل وجود دارد.
- پیش بینی سرمایه مورد نیاز: یک مدیر مالی باید بتواند تحلیل کند که شرکت چه میزان سرمایه نیاز دارد؟ برای این کار باید سود و هزینه پیش بینی شده محاسبه شود. همچنین افق پیش روی شرکت نیز در این امر مهم است.
- سرمایه گذاری مازاد شرکت: از جمله وظایف مدیران مالی این است که با شناخت دقیق از بازار بتوانند سرمایههای نقدی شرکت را در معاملات سودآور سرمایه گذاری کنند.
- برآورد ساختار سرمایه: تحلیل داراییها و بدهیهای بلندمدت و کوتاه مدت از جمله مواردی است که در ساختار سرمایه اهمیت دارد و مدیر مالی باید بتواند در این موارد تصمیم گیری کند.
- تامین سرمایههای نقدی برای شرکت: گرفتن وام از بانک، موسسات مالی، صدور اوراق قرضه و سهام و مواردی از این قبیل در همین مورد تحلیل و بررسی قرار میگیرد که وظیفه آن به عهده مدیر مالی است.
- برآورد موجودیهای سازمان: مدیریت کردن داشتههای نقدی شرکت از دیگر وظایف مدیران مالی است این امر به ویژه در مدیریت وجوه نقد شرکت بسیار مهم است؛ مواردی همچون پرداخت بدهی، پرداخت حقوق کارمندان، پرداخت قبوض، خرید لوازم مورد نیاز، خرید مواد اولیه و غیره در این مقوله جای میگیرد.