گوش اکثر صاحبان مشاغل با یک واژه بسیار آشنا است و آن هم «اظهارنامه مالیاتی» است. در این مطلب می‌خواهیم مقداری درباره اینکه اظهار نامه مالیاتی چیست؟ چه انواعی دارد و همچنین برخی سوالاتی که مخاطبان به عنوان مثال درباره موضوعاتی مثل اظهارنامه مالیاتی 98، اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی، اظهارنامه مالیاتی مغازه، اظهارنامه مالیاتی ارث، اظهارنامه مالیاتی املاک، اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی و غیره دارند پاسخ دهیم. بنابراین اگر شما هم جزو کسانی هستید که سوالاتی در این باره دارید می‌توانید دقایقی برای مطالعه این مطلب وقت بگذارید و اگر سوالی داشتید در قسمت کامنت‌ها برای ما ارسال کنید.

 

اظهارنامه مالیاتی چیست؟

اظهارنامه مالیاتی در واقع کارنامه اعمال شما است! البته کارنامه اعمال مالی شما! در حقیقت افراد، اشخاص، شرکت‌ها، سازمان‌ها و غیره جهت محاسبه مالیات یکساله خود این کارنامه را که از آن به عنوان اظهارنامه مالیاتی یاد می‌شود را باید به سازمان امور مالیاتی ارائه کنند. برای این کار دو روش وجود دارد:

  • اظهارنامه مالیاتی خوداظهاری
  • اظهارنامه مالیاتی علی الراًس

 

اظهارنامه مالیاتی خوداظهاری

منظور از خوداظهاری این است که شما به عنوان یک شخص حقیقی یا حقوقی درآمدهایی که در طول یک سال کسب کرده‌اید را با در نظر گرفتن حقوق کارگران یا کارمندان، هزینه‌ها، استهلاک و غیره را محاسبه کرده و در این رابطه یک اظهارنامه تکمیل می‌کنید. این کار بدون حضور کارشناسان سازمان امور مالیاتی انجام شده و فقط خود شما در تکمیل آن دخیل هستید. اگر آنچه به عنوان درآمدها محاسبه کردید مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار بگیرد و صحت اطلاعات وارد شده درتس باشد کارشناسان امور مالیاتی مالیات محاسبه شده را در از شما دریافت خواهند کرد.

اظهارنامه مالیاتی علی الراًس

نوع دوم دقیقا برخلاف نوع اول است یعنی اگر شما خودتان اقدام به تکمیل اظهارنامه مالیاتی نکنید، کارشناسان امور مالیاتی این کار را علی الراًس و بدون حضور شما انجام خواهند داد و سپس آن را به مودی مالیاتی اعلام می‌کنند. توصیه ما این است که خودتان اقدام به تکمیل اظهارنامه مالیاتی کنید.

 

چه زمانی اظهارنامه علی الراًس خواهد شد؟

برخی موارد باعث می‌شود که کارشناسان امور مالیاتی علی الراًس وارد شده و این کار را انجام دهند که این موارد به شرح زیر است:

  • با توجه به درخواست کارشناس امور مالیاتی مدارک و گزارش‌های مورد نیاز از سوی شما ارائه نشود.
  • عدم وجود ترازنامه و حساب سود و زیان
  • از نظر سازمان امور مالیاتی، مدارک قابل رسیدگی نباشد.

 

انواع اظهارنامه مالیاتی

10 نوع اظهارنامه مالیاتی بر اساس قانون مالیاتی کشور وجود دارد که به صورت خیلی مختصر به هر یک از آن‌ها خواهیم پرداخت:

  • اظهارنامه کلیه اقلام ماترک متوفی

در این اظهارنامه وارثان فرد فوت شده باید در مدت یکسال از مدت فوت، اظهارنامه‌ای شامل تمام اقلام ماترک فرد متوفی تکمیل کنند. در این فرآیند باید ارزش اقلام را به همراه تاریخ دقیق فوت به علاوه ساعت آن را مشخص کرده و آنرا به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.

  • اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی

موسسات، سازمان‌ها شرکت‌ها، جمعیت‌ها و غیره. این اشخاص باید طی تکمیل یک اظهارنامه، ترازنامه و حساب سود و زیان خود را به اداره امور مالیاتی تقدیم کنند.

  • اظهارنامه معافیت از مالیات سالانه مستغلات

نوع دیگری از اظهارنامه مالیاتی معافیت از مالیات سالانه مستغلات است که اشخاص حقیقی باید اعلام کنند که درآمد دیگری تا سقف مقرر شده در ماده 48 ندارند و آنرا به اداره امور مالیاتی تقدیم کنند در این صورت این اشخاص شامل برخی معافیت‌های مالیاتی خواهند شد.

  • اظهارنامه مالیات بر درآمد املاک

در این نوع اظهارنامه مودی مالیاتی باید معاملات املاکی خود را ذکر کرده و به تنظیم اظهارنامه پرداخته و آنرا به سازمان امور مالیاتی اعلام کند.

  • اظهارنامه حاوی مشخصات مال مورد وقف، حبس، نذر و وصیت

اظهارنامه‌ای است که متولی موقوفه یا حبس و نذر کننده یا وصی باید در آن مشخصات و ارزش مال مورد حبس و نذر و وصیت و وقف را پس از وقوع عقد، ذکر و به اداره امور مالیاتی تسلیم نمایند.

  • اظهارنامه مالیاتی برآوردی

تقریبا شبیه اظهارنامه مالیاتی علی الراًس است که اگر مودی مالیاتی خودش اقدام به تکمیل اظهارنامه نکند، کارشناسان امور مالیاتی این کار را انجام خواهند کرد که به آن برآوردی گفته می‌شود.

  • اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل

همانگونه که از نام این اظهارنامه پیداست صاحبان مشاغل باید حساب‌های درآمد و هزینه‌های خود را در طی تکمیل اظهارنامه به سازمان مربوطه اعلام کنند.

  • اظهارنامه حاوی صورت دارایی و بدهی شخص حقوقی در مقطع انحلال

در زمان انحلال شرکت روسا و مدیران حقیقی آن شرکت باید اظهارنامه مالیاتی شامل صورت بدهی و دارایی‌های شرکت را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند.

  • اظهارنامه مالیاتی آخرین دوره عملیات شخص حقوقی

این اظهارنامه باید از سوی مدیران شرکت تکمیل شده که مرتبط به آخرین دوره عملیاتی شخص حقوقی است.

  • اظهارنامه مالیاتی اصلاحی

در صورت برزو هر گونه اشتباه در حساب سود و زیان یا ترازنامه‌ها از سوی مودی، جهت اصلاح باید اظهارنامه مالیاتی اصلاحی پر شود.

در همه موارد بالا مودیان مالیاتی باید از ابتدای سال با مراجعه به پایگاه اینترنتی سازمان امور مالیاتی اقدام به پر کردن اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی کنند.

 

به چه چیزی سال مالیاتی می‌گویند؟

طبق قانون مالیاتی جمهوری اسلامی ایران آغاز سال مالیاتی از ابتدای فروردین شروع شده و تا انتهای اسفندماه ادامه می‌یابد. مودیان مالیاتی باید ترازنامه و حساب سود و زیان خود را از تاریخ یک فروردین تا 29 اسفند ماه اعلام کنند، حداکثر تا چهار ماه بعد از اتمام سال مالیاتی مهلت پرکردن اظهارنامه مالیاتی است.