هرکاری مبنا و اصولی دارد و حسابداری هم از این قاعده مستثنی نیست، برای اینکه کار حسابداری درست پیش برود، باید در تمامی مراحل اصولی رعایت شود، اصول حسابداری چهار مورد است، که در ادامه همین مطلب به بررسی همه آن‌ها خواهیم پرداخت. اصول حسابداری از جمله مواردی است که هر دانشجوی رشته حسابداری و هر حسابداری باید آن‌ها را بداند و مطابق با این اصول کار حسابداری را انجام دهد. اگر تا پایان این مطلب همراه ما باشید، اصول اساسی حسابداری را فرا خواهید گرفت.

 

تعریف اصول حسابداری

در مطالب قبلی درباره مفروضات حسابداری نکاتی را بیان کردیم که لازم است حتما آن‌ها را نیز بخوانید، اما اصول حسابداری موارد پذیرفته شده عمومی است و شامل قوانین کلی که مورد قبول اکثر حسابداران و کارشناسان امور مالی است می‌باشد. در صورتی که اصول حسابداری را تعلیق کنیم، عملیات‌های حسابداری به درستی صورت نخواهد گرفت، فرض کنید هر حسابداری بر اساس سلیقه خودش بخواهد کار حسابداری یک شرکت را پیش ببرد، در این صورت وحدت کاری به وجود نخواهد آمد و عملا شما امکان ارائه گزارش به خارج از سازمان را نخواهید داشت. اصول حسابداری چهار مورد است که عبارتند از:

  • اصل بهای تمام شده
  • اصل تحقق درآمد
  • اصل تطابق هزینه ها با درآمدها
  • اصل افشای حقایق

 

اصل بهای تمام شده چیست؟ 

در اصل بهای تمام شده باید هر واقعه و رویداد مالی با توجه به بهای تمام شده آن در همان تاریخی که اتفاق است ثبت شده و در صورت‌های مالی درج شود. علت این امر یک چیز ساده است، از آنجایی که واحد اندازه گیری در حسابداری پول است و ارزش پول در حال تغییر است، بنابراین ممکن است در آینده ارزش پولی که در گذشته به دست آمده تغییر کرده باشد برای همین باید در همان تاریخ، آن رویداد مالی ثبت و ضبط شود در غیر این صورت افزایش یا کاهش ارزش پول قابل شناسایی نخواهد بود. به همین دلیل است که حسابداران باید بهای تمام شده تمام دارایی‌ها را بر اساس قیمت نقدی آن‌ها محاسبه کنند.

 

اصل تحقق درآمد در اصول حسابداری چیست؟

همانگونه که از نام این اصل پیداست، درآمد باید در زمان تحقق آن شناسایی شود، به این معنی که درآمدهای یک سازمان یا شرکت و موسسه بی آنکه توجهی به زمان دریافت وجوه نقد شود باید در زمانی محاسبه شوند که محقق شده‌اند.

 

بررسی اصل تطابق هزینه‌‌ها با درآمدها

در اصل تطابق هزینه‌ها با درآمدها بر این نکته توجه می‌شود که شما برای محاسبه سود در هر دوره مجزا، باید هزینه‌های همان دوره را با درآمدهای همان دوره بسنجید. بنابراین نمی‌توان هزینه‌های سال 1398 را با درآمدهای سال 1399 سنجید، چراکه تطابقی بین این دو وجود ندارد و عملا امکان تعیین میزان سود برای شما وجود نخواهد داشت. در حقیقت در این اصل، تعیین دوره بسیار مهم است. شما برای هر دوره هزینه‌هایی می‌کنید و در همان دوره نیز درآمدهایی دارید و سود و زیان شما در بررسی اختلاف همین دو است.

 

اصل افشای حقایق در اصول حسابداری چیست؟

اصل افشای حقایق بر این باور است که شما باید تمامی اطلاعات مورد نیازی که می‌تواند در تصمیم‌گیری‌های مالی موثر واقع شود را در صورت حساب‌های مالی وارد کنید و اجازه پنهان شدن آن‌ها را ندهید در واقع بیشتر اختلاف حساب‌ها و تخلفاتی که صورت می‌گیرد ناشی از عدم رعایت همین اصل است.

 

منابعی برای مطالعه بیشتر:

Accounting Principles

What are Accounting Principles?