پیش از این درباره مفروضات حسابداری و اصول حسابداری مطالبی را بیان کردیم که توصیه می‌کنیم حتما آن‌ها را مطالعه کنید، اما در این مطلب می‌خواهیم درباره میثاق‌های حسابداری نکاتی را بیان کنیم. این میثاق‌ها در واقع حالت تعدیل کننده داشته و محدودیت‌هایی را ایجاد می‌کند و مجموعا چهار میثاق حسابداری وجود دارد که عبارتند از:

  • میثاق فزونی منافع بر مخارج
  • میثاق اصل اهمیت
  • میثاق اصل محافظه کاری
  • میثاق خصوصیات صنعت

 

فزونی منافع بر مخارج چیست؟

به طور کلی منظور از این میثاق این است که اگر قرار باشد هزینه‌های حسابداری از منافعی که برای صاحبان شرکت یا موسسه و غیره در بر دارد بیشتر باشد، عملا کار بیهوده‌ای صورت گرفته است. بنابراین در این میثاق بر این نکته تاکید می‌شود که هدف از ارائه گزارشات مالی، گردآوردی اطلاعات برای تصمیم گیری‌های مالی است، اما هزینه‌ها یا مخارج تهیه این اطلاعات و گزارشات نباید از منافع آن بیشتر باشد و باید یک صرفه اقتصادی وجود داشت باشد.

 

میثاق اهمیت چیست؟

در واقع بر مبنای این میثاق شما می‌توانید بر اساس برخی پارامترها، یک سری از هزینه‌ها و مبالغی که اهمیت چندانی ندارند را از جریان اصول دقیق حسابداری خارج کنید. اما این حتما بر اساس همان پارامترها اندازه‌گیری می‌شود که می‌تواند به خاطر وضعیت، محیط و عملکرد موسسه این مبالغ ناچیز به نظر آید.

 

میثاق محافظه کاری چیست؟

این میثاق در حقیقت همان به کارگیری شفافیت است، اگر در وضعیت ابهام آمیز قرار دارید، نباید در ارائه گزارشات اعم از دارایی‌ها، درآمدها و غیره غیرواقع نمایی کرد، مثلا هزینه‌‌ها یا بدهی‌ها را کمتر از میزان واقعی و درآمدها یا دارایی‌ها را بیشتر از میزان واقعی ارائه کرد.

 

خصوصیات صنعت در میثاق حسابداری چیست؟

بر اساس این میثاق، در مواردی که در یک صنعت خاص شواهد روشنی در ارتباط با عملیات ویژه آن وجود دارد که بکارگیری رویه های استثنایی حسابداری می‌تواند از لحاظ سودمندی مفید واقع شود. تعدیل اصول پذیرفته شده حسابداری مجاز شناخته شده است. برخی از صنایع که رویه های خاص حسابداری در آن ها اعمال می‌شود عبارت اند از: پیمانکاری، بانکداری، بیمه و غیره لازم به یادآوری است که در استانداردهای حسابداری، سودمندی اطلاعات را به «مربوط بودن» و « قابل اتکا» بودن هم مطرح است.

 

منابعی برای مطالعه بیشتر:

What Are Covenants in Accounting?